Stoïcijnse Gedachte #028: “Ons welzijn begint bij onze acties.”

“Diegene met een obsessie voor glorie verbinden hun welzijn aan het aanzien dat anderen hen schenken. Diegene die van genot houden doen dat aan hun gevoel, maar diegene met een waar begrip zoeken het in hun acties.”

– Marcus Aurelius, Meditations, 6.51-59

Wanneer we ons welzijn verbinden aan uitkomsten die afhankelijk zijn van externe factoren, geven we ons welzijn aan deze factoren. Door ons welzijn te verbinden aan enkel onze eigen acties en niet de uitkomst hiervanunnen we ons goed voelen met een mislukte uitkomst. Je hebt er immers alles aan gedaan.

Het citaat is van Marcus Aurelius en is terug te vinden in The Daily Stoïc

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: